Een buffet is een ideale manier om gerechten te serveren aan grote groepen mensen. Men kan zelf de gerechten opscheppen en dit zittend aan een tafeltje opeten. Een buffet kan uit verschillende gerechten bestaan. Van diverse salades en sandwiches tot andere koude- en warme gerechten. Het grote voordeel van buffetten voor horeca ondernemers is, dat u makkelijk rekening kunt houden met speciale eetwensen. Krijgt u gasten met allergieën? Maak speciaal voor hen een gerecht klaar en geef bij de gerechten duidelijk aan wat de ingrediënten zijn.

Natuurlijk wilt u tijdens het buffet voorkomen dat er lange rijen ontstaan en dat men voor half volle schalen komt te staan. In dit blog geven we u inspiratie hoe u als horecaondernemer een professioneel buffet presenteert. Van ontbijtbuffetten tot andere koude- en warme buffetten.

De juiste buffetpresentatie om meer uit uw buffet te halen

Het draait bij een buffet niet alleen om heerlijke gerechten. Het oog wil ook wat en daarom draait het bij een buffet ook om beleving. U kunt uw gerechten nog zo lekker klaargemaakt hebben, als deze niet op de juiste wijze gepresenteerd worden, zal u aan het einde van de dag veel eten over hebben. Maar hoe haalt u meer uit het buffet in uw restaurant of andere horecagelegenheid? Laat u met onderstaande tips inspireren voor het juiste ontbijt-, koude-, warme- en dessertbuffet.

Ontbijtbuffet

Bij een ontbijtbuffet draait het uiteraard om heerlijke broodjes. Daarbij is het natuurlijk wel heel belangrijk dat deze niet zullen uitdrogen, waardoor ze taai en hard worden. Zorg er daarom voor dat u de broodjes goed afdekt. Daar kunt u een speciale brood vitrine voor neerzetten, zodat het brood met een deksel afgedekt wordt. Daarnaast kunt u een snijplank neerleggen met een servet en scherp mes, zodat men zelf een sneetje brood kan snijden. Natuurlijk is het van belang dat de vleeswaren zo lang mogelijk afgedekt blijft om uitdroging tegen te gaan. Heeft u ook gedacht aan een speciale vleeswaren tang? Zo kan men op een hygiënische manier de vleeswaren pakken zonder dat men dit met blote handen hoeft aan te raken. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om vleeswaren op kleine schalen te serveren. Het voordeel daarvan is, dat u deze schalen regelmatig kunt wisselen voor nieuwe schalen, zodat u constant verse vleeswaren kunt serveren. Verder mogen zoetigheden niet ontbreken op een ontbijtbuffet, waaronder bijvoorbeeld jam en chocopasta. Vaak kunt u deze in kleine verpakkingen krijgen en het is dan handig om dit uit te stallen op een buffet etagere. Serveert u vers geperste jus d’orange? Vergeet dan niet om een sapdispenser neer te zetten, zodat uw gasten dit zelf kunnen inschenken. Daarnaast zijn er ook speciale melkdispensers.

Koud buffet

Als u een koud buffet gaat serveren, dan kunt u deze het best met salades beginnen. Als u speciale vis serveert, zoals zalm bijvoorbeeld, kunt u deze het beste aan het einde van het buffet laten opscheppen door uw medewerkers. Zo voorkomt u dat de eerste mensen in de rij alles opscheppen en uw andere gasten misgrijpen. Natuurlijk moeten de gerechten op een koud buffet ook de juiste temperatuur hebben. Vergeet daarom niet om een buffetvitrine gekoeld neer te zetten, waarin u op een professionele uw gerechten kunt presenteren. Verder is het belangrijk om te kijken wat voor gasten u krijgt en welke gerechten daar goed bij passen. Vrouwen zijn bijvoorbeeld fan van kleine gerechtjes, terwijl u bij mannen het beste kunt zorgen voor grote hoeveelheden salades.

Warm buffet

Een warm buffet kunt u het beste beginnen met een heerlijk zelfgemaakt soepje. Als u dit op een speciale manier wilt serveren, kunt u de soep bijvoorbeeld in een glas serveren. Zo voorkomt u ook lange rijen bij het buffet. Bij een warm buffet moet u er altijd voor zorgen dat u voldoende hoeveelheden rijst, pasta en broodjes heeft. Uiteraard moeten de gerechten ook op de juiste temperatuur geserveerd worden. U kunt dit doen met een chafing dish bijvoorbeeld. Hiermee kunt u diverse gerechten in warm houden. Daarnaast kunt u er ook nog voor zorgen dat de borden (beet)warm zijn, want op een koud bord zullen de gerechten snel afkoelen.

Dessertbuffet

Naast een koud buffet en een warm buffet, is het bij een dessertbuffet helemaal een uitdaging om de gerechten op de juiste temperatuur te houden. Bij een dessertbuffet kunt u bijvoorbeeld denken aan verse fruitsalades, soesjes, chocolademousse en bavarois. In de warme zomermaanden kunt u bepaalde gerechten beter overslaan.

Buffetpresentatie servies

Natuurlijk kunt u met uw servies ook een indruk achterlaten op uw gasten. Met melamine servies heeft uw buffet er nog nooit zo mooi uitgezien. Melamine servies is niet alleen duurzaam, het geeft u ook de mogelijkheid om uw gerechten op een prachtige manier te serveren. Melamine is gemaakt van hard kunststof, maar heeft zich in de loop der jaren zo erg ontwikkeld, dat het niet te zien is dat de borden van kunstof gemaakt zijn. Ideaal dus, want het risico dat het kapot zal vallen is nihil, maar het ziet er wel professioneel uit. Daarnaast is het seasons by porcelite servies ook erg mooi om te gebruiken tijdens een buffet, omdat dit een vitrified hand gedecoreerde porseleinen serie is met een rustiek uiterlijk van de seizoenen. Hierdoor is geen een bord hetzelfde.

Handige tips hoe een horeca buffet eruit ziet

1. Krijgt u grote groepen? Reken dan maximaal 100 personen per buffet. Als u meer dan 100 gasten verwacht, kunt u het beste gespiegelde buffetten serveren, waarmee u ruimte bespaard. Er worden namelijk twee rijen creëert waarbij de borden in het midden opgesteld zijn.

2. Zet borden voorop aan het buffet en de servetten aan het einde. Zo kunnen uw gasten gemakkelijk opscheppen, omdat ze nog een hand overhouden.

3. Nodig uw gasten per tafel uit, zodat u lange rijen voorkomt.

4. Dek uw vleeswaren, fruitsalades, broodjes en andere gerechten af om uitdroging te voorkomen en ze vers te houden.

5. Laat de wat exclusieve gerechten door uw personeel opscheppen, zodat gasten die later in de rij aansluiten ook van deze hapjes kunnen genieten.

6. Zorg ervoor dat uw gerechten niet lang op het buffet staan. Gebruik kleine schalen en bakken, zodat u uitdroging kunt voorkomen, omdat u deze regelmatig verwisselt.